Hydina
Rozdelenie hydiny
Hrabavá - kura, morka, prepelica
Vodná - hus, kačka
Hrabavá
Kura
Kura domáca, najmä jej vyšľachtené výkonné typy sú veľmi rýchlymi producentmi plnohodnotných bielkovín vo forme ľahko stráviteľného diétneho mäsa a vajec. Chov kúr, podobne ako ostatných druhov hydiny, bol pôvodne súčasťou roľníckeho dvora, kde sa kury živili zvyškami krmív. Vajcia a mäso sa sčasti spotrebovalo v domácnosti a prebytky sa poskytovali trhu. Chovali sa rozličné mäsové, nosivé a plemená s kombinovanou úžitkovosťou. Vzhľadom k dnešnej vysokej spotrebe mäsa a vajec sú vyšľachtené rôzne plemená kúr.
Rozdelenie plemien kúr
úžitkové
- nosivé (ľahké)
- mäsovonosivé (stredne ťažké),
- mäsové (ťažké)
športovo-okrasné
- bojové
- okrasné
malé plemená
- úžitkovo-okrasné
- športovo-okrasné
Morka
Morka je náš najväčší domáci vták. Prvé chovy zdomácnených moriek boli extenzívne, založené na pastevnej výžive. Neskôr sa morky používali na biologickú ochranu poľnohospodárskych kultúr proti škodcom z ríše hmyzu. Až v našom storočí sa morky stali významnými producentmi mäsa. Mäso moriek sa využíva na výrobu diétnych šuniek a iných výrobkov.
Rozdelenie plemien moriek
- veľké plemená moriek (moriaky nad 15 kg, morky nad 8 kg)
- stredne veľké plemená moriek (moriaky 9 - 13 kg, morky 5,5 - 8 kg)
- malé plemená moriek (moriaky do 9 kg, morky do 5,5 kg)
Prepelica
Prepelice sú najmenšou hydinou. Predmetom domáceho chovu sa stali pôvodne pre svoj exotický zjav. Neskôr sa pri japonských prepeliciach vyšľachtila vysoká znáška a pri niektorých aj rýchla produkcia mäsa. V súčastnosti vznikajú v mnohých štátoch veľkovýrobné podniky zamerané na produkciu prepeličích vajec i mäsa.
Vodná
Kačica
Predmetom domáceho chovu sú pižmová kačica odvodená od divej pižmovej kačice a kačice odvodené od divej kačice u nás nazývanej marcovka. Zdomácnené formy kačice marcovky vynikajú rýchlym rastom, vysokou znáškou a v niektorých krajinách sa používa na produkciu konzumných vajec. Sú predmetom individuálnych i veľkovýrobných foriem chovu u nás zameraných na produkciu chutného mäsa. Veľkovýroba využíva pri produkcii kačacieho mäsa heterózny účinok hybridizácie a preto okrem čistokrvných plemien sa stretávame aj s výkonnými mäsovými typmi kačíc.
Plemená odvodené od kačice marcovky delíme na
- ťažké
- stredne ťažké
- ľahké nosivé
- malé športové
Hus
Predmetom domáceho chovu sa stali zdomácnené formy veľkej sivej divej husi a hrboľovej husi. Sú to dva samostatné druhy, ktoré sa medzi sebou krížia a dávajú plodné potomstvo. Okrem osobitne tvarovaného tela sa od seba líšia tým, že hrboľová hus, nazývaná aj labutia, má dlhší krk a v prechode zobáka do čela má kožovitý výrastok, ktorý sa vekom zväčšuje a vytvára hrboľ. Okrem veľkej sivej husi a hrboľovej husi boli zdomácnené aj ďalšie divé formy husí. Ich zdomácnenie však nemalo podstatný hospodársky význam. Hus je potencionálne našou najúžitkovejšou hydinou. Je bylinožravec, ktorý dokáže pretvárať neplnohodnotné rastlinné bielkoviny na veľmi chutné mäso a veľmi cenné perie. Chová sa individuálne i veľkovýrobne.
Rozdelenie plemien husí
- ťažké
- stredne ťažké
- ľahké
Použitá literatúra
ATLAS malých hospodárskych zvierat, Ing. Vladimír M., Vydavateľstvo Príroda, Bratislava, 1990, Tematická skupina a podskupina 301-04-48, ISBN 80-07-00254-5